top of page

Заява голови Ukrainian Gambling Council про тиск на легальний гральний бізнес


Черговою жертвою помилки правоохоронних структур стало ТОВ «СПЕЙСИКС», власник бренду Cosmolot.


Ця компанія є легальним організатором азартних ігор в Україні і вже третій рік поспіль сплачує за ліцензію, тобто повністю діє в межах чинного законодавства. Також компанія є сумлінним платником податків, лише за перше півріччя 2023 року Cosmolot сплатив до державного бюджету понад 1 млрд грн.


Компанія з перших днів другої хвилі рашистської агресії проти України активно допомагає Збройним силам України і державі загалом. Перераховано понад 130 млн грн безпосередньо на програми допомоги ЗСУ і громадянам України. Також командою Cosmolot на фронт було передано 31 дрон Punisher із 50 ти запланованих, створено платформу сучасних винаходів та виробів воєнного часу Brave Inventors. Додатково було створено багато спеціалізованих маркетингових програм і технологій, які допомагали збільшувати фінансові надходження і фінансову підтримку для фронту.


Попри абсолютно прозору та легальну господарську діяльність на користь держави, сьогодні в офісі Cosmolot відбулися «маски-шоу». Озвученою підставою є несплата податків, але зауважу, що тільки за перше півріччя 2023 Cosmolot відрахував до бюджету понад 1 млрд грн і є одним з найбільших платників податків гральної галузі. Тому потрібно вести діалог з усіма правоохоронними органами, що ГС «Всеукраїнська Рада Гемблінгу» і робитиме у межах виконання власного статуту, а саме – захищатиме інтереси членів своєї Асоціації, якраз таки легальних організаторів азартних ігор. І це не просто про бізнес, а про філософію життя. Варто нагадати, що наприкінці літа британський інвестор, засновник лондонської EuroAtlantic Group Арнульф Дамерау викупив велику частку української компанії Cosmolot як бізнес, що розвивається. Тож, ця ситуація суттєво підриває довіру іноземних інвесторів до нашого ринку.


На жаль, мушу констатувати, що у нас в Україні діє понад 1200 нелегальних сайтів, їх ніхто не хоче знаходити, закривати, обмежувати роботу. А от легальні сайти, яких зараз лише 14, легше знаходити, бо на них вказано всі реквізити компаній: юридичні адреси, П.І.Б. директорів, контактні телефони тощо. Тобто зрозуміло, де шукати і до кого «заходити в гості». І, на превеликий жаль, приходять саме до цих компаній.

Тому мій головний меседж як голови профільної Асоціації – спрямувати всі зусилля і натхнення правоохоронних органів на боротьбу з нелегалами. До речі, нещодавно ми передавали список, де зазначено понад 100 нелегальних гральних офлайн-закладів. І скажу, що результати бажають бути кращими…


Тому, незважаючи на всі помилки, непорозуміння тощо, я як голова Асоціації відповідально заявляю, що готовий до комунікації з будь-якими державними органами на тему допомоги легальному гральному бізнесу в протидії з реальним нелегальним сегментом, а не з боротьбою з тими компаніями, які наповнюють бюджет держави, купуючи ліцензії і сплачуючи податки.

bottom of page