top of page

Заява голови Ukrainian Gambling Council про системний тиск на легальний ринок азартних ігор


Минулого тижня відбулись безпрецедентні обшуки серед легальних компаній, які працюють у сфері азартних ігор. Атакували дуже багато B2B-компаній, які насправді забезпечують діяльність азартного сегменту, а не організовують і проводять саму гру. Однак різні правоохоронні структури чомусь звинувачують ці компанії в організації азартних ігор, хоча згідно з ліцензією вони не можуть цього робити і не роблять.


Минулої п'ятниці жертвою безпідставних обшуків стала компанія Cosmolot, а цього тижня «концерт» тиску різних державних органів на легальний гральний бізнес продовжився низкою податкових перевірок. Особливо «цікавими» є, наприклад, висновки або результати різних актів від податкової, коли через неоднозначне тлумачення термінів, наприклад, податок на Gross Gaming Revenue (GGR, валовий ігровий дохід), йде неправильний його обрахунок, теж стосується вираховування виграшів гравців.


У законодавстві досі немає остаточної визначеності щодо гемблінгової термнології, але замість того, щоб забезпечити цю визначеність і піти на діалог із бізнесом, державні органи навпаки трактують все так, як їм це вигідно. Тож, склалася ситуація, коли поодинокі атаки на гральний бізнес перетворились на систему. Водночас понад 1200 нелегальних сайтів ніхто чомусь не помічає. Кажуть, що держава не може повністю закрити доступ до цих сайтів або їх заблокувати, що є проблеми з кібербезпекою. А от різноманітні внутрішні дослідження членів нашої Асоціації доводять, що трафік азартних ігор в Україні очолює рашистська компанія Mostbet.


Тобто українські або іноземні компанії, які отримали відповідні ліцензії, треба давити, тиснути на них, користуватися юридичною невизначеністю не на користь галузі, а на користь незрозуміло якого підходу, але точно не державницького. Адже будь-який тиск погіршує настрої у інвесторів і демотивує вкладати гроші в українську економіку, особливо в цей складний час. Інвесторам дуже важко пояснити, чому на легальний гральний бізнес тиснуть ще більше, а з нелегалами не борються, і ринок виявляється повністю незахищеним у жодному сегменті.


Окрім нелегалів, активну незаконну діяльність проводять і лотерейні оператори, бо працюють без відповідних ліцензій, і водночас ще й імітують роботу букмекерів, онлайн-казино та гральних автоматів.


Висновок дуже простий – якщо тиск не припиниться, то у нас в країні не буде легальних організаторів азартних ігор, які спрямовують у державний бюджет мільярди гривень. Також за весь час другої хвилі рашистської агресії проти України всіма компаніями було перераховано на допомогу державі та Збройним силам України майже 2 млрд грн. А от нелегали ні за що не платять, не несуть жодної відповідальності, не допомагають ні державі, ні ЗСУ, ні українцям. Тиск на легальний гральний бізнес не посилює державу, а посилює лише чорний ринок та схеми лотерейників.

bottom of page