top of page

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ організаторів азартних ігор щодо ситуації, що склалася у сфері азартних ігор






17 березня 2023 року



Прем’єр-міністру України

Шмигалю Денису Анатолійовичу



Голові Верховної Ради України

Стефанчуку Руслану Олексійовичу



Віцепрем’єр-міністру України

Міністру цифрової трансформації України

Федорову Михайлу Альбертовичу



Голові депутатської фракції політичної партії «Слуга народу»

Арахамії Давиду Георгійовичу



Голові Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики

Гетманцеву Данилу Олександровичу



Голові підкомітету з питань організації та оподаткування грального бізнесу Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики

Марусяку Олегу Романовичу



Голові Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей

Рудому Івану Тарасовичу




ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

організаторів азартних ігор

щодо ситуації, що склалася у сфері азартних ігор



Цим листом ми, ліцензовані організатори азартних ігор, висловлюємо Вам свою повагу та звертаємося до Вас із наступним.


З моменту легалізації азартних ігор на території України шляхом прийняття Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» від 14.07.2020 № 768-IX (надалі – «Закон про азартні ігри»), Комісією з регулювання азартних ігор та лотерей було видано 65 ліцензій у сфері організації та проведення азартних ігор, що забезпечило поповнення Державного бюджету України податковими надходженнями за рахунок внесення організаторами азартних ігор ліцензійних платежів на загальну суму більше 3 мільярдів гривень.


На сьогоднішній день на українському ринку азартних ігор вже представлено більше 30 брендів ліцензованих організаторів азартних ігор та є значна кількість нових компаній, що очікують вихід на український ринок у 2023 році, особливо після нашої Перемоги!


Легалізація азартних ігор забезпечила здійснення прямих інвестицій в економіку України у розмірі, що налічує десятки мільярдів гривень, кількість створених організаторами високооплачуваних робочих місць перевищила 10 000, був наданий значний імпульс розвитку суміжних галузей, зокрема рекламному, готельному, будівельному, сфері послуг та іншим сфера економіки.


Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну представники грального бізнесу активно приймають участь у допомозі країни, здійснюють підтримку Збройних Сил України, використовують всі можливості, які наближають нашу Перемогу.


Станом на сьогодні, загальний обсяг наданої допомоги вже становить більше мільярда гривень.


Але, нажаль на даний час реформа сфери азартних ігор не закінчена, тому що не прийняті зміни до податкового законодавства.

Вирішальним кроком для здійснення повноцінної реформи гральної сфери є прийняття проекту закону України №2713-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо оподаткування доходів від діяльності з організації та проведення азартних ігор та лотерей» від 19.06.2020 року.


Звертаємось до Вас з проханням прийняти проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо оподаткування доходів від діяльності з організації та проведення азартних ігор та лотерей (надалі – «Законопроект 2713-д»).


Відсутність збалансованого та зрозумілого податкового законодавства ускладнює діяльність організаторів азартних ігор, що вже отримали ліцензії, і не дозволяє ринку розвиватися, що призводить до втрат Державного бюджету Україну та розквіт нелегального сегменту.


«Законопроект 2713-д» вже проголосований у першому читанні та включено до порядку денного Верховної Ради України. Прийняття законопроекту 2713-д покликано створити нову систему оподаткування сфери азартних ігор, що буде адаптована до умов легалізації азартних ігор на території України.


З метою здійснення контролю за діяльністю організаторів азартних ігор, моніторингу роботи грального обладнання та забезпечення прав гравців повинна бути створена Державна система онлайн – моніторингу. Однак, на даний час система онлайн-моніторингу не створена та не введена в експлуатацію. Зазначаємо, що введення ДСОМ потрібно обов’язково зробити невідкладно з прийняттям Законопроекту 2713-д.


Дані перепони щодо регулювання азартних ігор на території України спричиняють суттєві негативні наслідки для розвитку галузі. Перш за все, мова йде про неможливість залучення на український ринок більше іноземних інвестицій та організаторів, збільшення кількості нелегальних гральних закладів тощо.


У випадку прийняття законопроекту 2713-д та введення в експлуатацію ДСОМ держава зможе вивести сферу азартних ігор України на інший якісний рівень, що зробить Україну Східноєвропейським гемблінговим хабом.


Ми, ліцензовані організатори азартних ігор звертаємось, до шановних представників влади з наступним,


Просимо:


(1) Прийняти проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо оподаткування доходів від діяльності з організації та проведення азартних ігор та лотерей (номер та дата реєстрації 2713-д від 19.06.2020).


(2) Прийняти проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку функціонування Державної системи онлайн-моніторингу».


(3) Забезпечити створення та введення в експлуатацію Державної системи онлайн – моніторингу одночасно з прийняттям законопроекту 2713-д.


(4) Голову депутатської фракції політичної партії «Слуга народу», Арахамію Давида Георгійовича, сприяти проведенню засідання фракції разом представниками організаторів азартних ігор для обговорення ситуації що склалася у сфері азартних ігор.


(5) Голову підкомітету з питань організації та оподаткування грального бізнесу Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, Марусяка Олега Романовича, організувати обговорення питань, окреслених у цьому листі, повідомити всіх операторів про дату та час такого обговорення та запросити зацікавлених представників державних органів, взяти участь у обговоренні.


Ми впевнені, що вищевказані кроки стануть відправною точкою для вирішення проблемних питань та дозволить сфері азартних ігор продовжити свій розвиток на якісно новому рівні, бюджет отримає значно більше податкових надходжень, суміжні сфери додаткові доходи і інвестиції, що позитивно вплине на економічні можливості України, необхідні для якомога швидшого досягнення найважливішої та найочікуванішої нашої Перемоги.




2_Звернення_від_організаторів_азартних_ігор_
.pdf
Download PDF • 7.86MB


bottom of page