top of page

Заява Голови UGC щодо критеріїв фінансового моніторингу для сфери азартних ігор


08 вересня 2022 року на офіційному вебсайті Міністерства фінансів України було розміщено проект Міністерства фінансів України «Критерії ризиків легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення» (далі - Критерії ризику).


Переконаний, що до регуляторної процедури розгляду даного проекту, який стосується суб’єктів господарювання, що надають послуги у сфері лотерей та/або азартних ігор, є обов’язковим залучення Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей до розробки. Без реального та ефективного залучення до обговорення профільних державних органів та бізнес асоціацій, цей проект не матиме довіри з боку міжнародних партнерів та представників бізнесу. Відповідно й легітимність прийняття цього документу у майбутньому може бути під великим питанням.


У свою чергу, експерти Ukrainian Gambling Council проаналізували та вивчили норми проекту цього регуляторного акту, й направили коментарі та пропозиції у вигляді порівняльної таблиці відповідно до ст. 9 закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».


Хочу звернути увагу, що Критерії ризику, які встановлюються для організаторів азартних ігор є неприродніми для гральної індустрії.


Організатор азартних ігор не є банківською або фінансовою установою, тому не має прав запитувати інформацію у гравця, наприклад, де він працює, цікавитись його особистим життям, станом справ та активів, оцінювати його соціальний стан, запитувати інформацію про його матеріальний стан або з’ясовувати інформацію, що гравець є безробітним або жебраком тощо.


Також багато норм цих Критеріїв відносяться до юридичних осіб, а у організаторів азартних ігор клієнтами є тільки фізичні особи. Тому, як виконувати ці положення, які направлені тільки для юридичних осіб невідомо.


З огляду на важливість питання, вважаю, що до проекту Міністерства фінансів України «Критеріїв ризиків легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення» необхідно внести зміни, щоб його можна було застосовувати на практиці, а саме:


(1) видалити ті пункти, які не властиві діяльності організаторів азартних ігор;


(2) викласти в окремому розділі критерії тільки для організаторів азартних ігор;


(3) застосовувати ризикорієнтовний підхід тільки при досягненні відповідної порогової суми фінансової операції.


Вважаю, що імплементація норм фінансового моніторингу повинна застосовуватись тільки з повним розумінням діяльності того суб’єкта первинного фінансового моніторингу, який ці норми буде застосовувати на практиці та без застосування загального підходу для всіх, без врахуванням особливостей різних сфер господарювання.


bottom of page